– Eldreomsorgen i Oslo er i krise - Fagforbundet

– Eldreomsorgen i Oslo er i krise

mari.sanden
Mari Sanden, leder Fagforbundet Oslo (Foto: Per Flakstad, Fagbladet)

Mari Sanden, leder i Fagforbundet Oslo, tar et oppgjør med Oslo-byrådets eldreomsorg. Hun mener de borgerlige byrådene opptrer arrogant og har liten eller ingen kunnskap om eldreomsorgens utfordringer.

Har sendt Oslo ut i et langvarig uføre

– Eldreomsorgen i Oslo er i en krise, selv om byrådet benekter det. Ifølge dem er alt utmerket, til tross for at pårørende og ansatte forteller om en annen virkelighet.  De har sendt Oslo, som i utgangspunktet har så mange muligheter, ut i et langvarig uføre, sier leder av Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

LES OGSÅ: Tusenvis av feil i eldreomsorgen i Oslo

Fabian går over grensa

Sanden er tydelig engasjert og mener byrådet i Oslo mangler ambisjoner for omsorgstjenestene i Oslo. Det toppet seg for Fagforbundet og Sanden da Fabian Stang nylig spurte om det egentlig er så forferdelig om voksne barn skifter bleie på mor og far?

– Dette handler ikke om meg eller Fabian Stang, men om mor og far. Jeg er ikke sikker på om mora mi synes det er ålreit at jeg skulle gjøre det Fabian foreslår.  Det betyr ikke at jeg ikke skal vise omsorg eller trå til, men det er liksom det vi skal ha kommunen og fellesskapets tjenester til. Det går nesten ikke an å tro at en ordfører kan si noe sånt, sier Sanden.

Behov for flere ansatte

Fagforbundet har gitt sin støtte til Arbeiderpartiets forslag om å øremerke eiendomsskatten til å ansette 500 flere i eldreomsorgen.

– Når noen tør å komme med et forslag om å øremerke eiendomsskatten til eldreomsorg mener jeg vi bør gripe muligheten. Forslaget kommer jo fordi en ser behovet som er i dag – og det forbereder oss på framtida. Det går ikke an å komme videre uten å akseptere at vi trenger flere folk. De som jobber innenfor disse tunge tjenestene har også et stort behov for kompetanseheving og utvikling, sier Sanden.

Hårreisende

 Hva synes du om at Fabian Stang fraskriver seg ansvaret på denne måten?

– Jeg synes det er helt hårreisende. Det fryktelig ille å oppdage at de faktisk forstår mindre og kan mindre om hverdagen til store deler av byens befolkning. De kan faktisk mindre enn jeg har trodd, og de forteller åpent om det, sier hun.

Hvordan mener du byrådet svarer på eldreomsorgens behov?

– Enten så vet de ikke bedre, eller så forstår de ikke problemene. Det er ingen motsetning mellom å utvikle god velferdsteknologi og det å ha nok ansatte. Velferdsteknologi løser ikke det grunnleggende, sier Sanden.

Ikke plass til omsorg

Ifølge Sanden er det ikke lenger plass til omsorg for eldre i hovedstaden. Hun forklarer det med at byrådet over mange år har skrudd igjen krana for hvor mye som skal brukes på eldreomsorg. Konkurranseutsetting av sykehjemmene får mye av skylden for den negative spiralen.

– Jeg har et inntrykk av at vedtak om hvilke tjenester et menneske skal ha baseres på hvor lite du kan klare deg med – og ikke hva du har behov for. Medlemmene våre forteller om at de må gå hjem fra jobben uten å ha fått gjort det de skal på grunn av tidsmangel. Derfor ønsker vi en tillitsreform, som handler om hvordan en skal gjøre et yrkesfaglig arbeid innenfor et bestemt tjenesteområde, sier Sanden.

LES OGSÅ: Reidar har hatt 52 ulike hjemmehjelper på et halvt år

Skyver de ansatte foran seg

Det har pågått en debatt om hvorvidt byrådet i Oslo skal offentliggjøre avvik ved sykehjemmene for å få mer åpenhet. Eldrebyråd Aud Kvalbein har forklart hemmeligholdet med at de ønsker å skjerme de ansatte.

– Dette er helt hårreisende. Jeg kan ikke huske å ha møtt en ansatt som ikke kan stå for avvikene som meldes. Derimot får jeg tilbakemeldinger om at det er ingen som følger opp avvikene, sier Sanden.

Så du kjenner deg ikke igjen i beskrivelsen om at dette handler om å verne de ansatte?

– Nei, det er bare tull. Det er vel med hensyn til seg selv de gjør dette, sier Sanden.

LES OGSÅ: Oslo-byrådet holder informasjon om alvorlige feil i eldreomsorgen hemmelig

Eldrebyråd Aud Kvalbein representerer KrF i byrådet og har i forkant av valgkampen svart Fagforbundet at de ønsker en pause i konkurranseutsettinga. Sanden påpeker at samarbeidspartiene til KrF neppe vil akseptere et slikt opphold.  

– Det er noe med at de borgerlige partiene i Oslo er mer konservative enn de er på nasjonalt plan. Fabian Stang har tidligere uttalt at alt kan konkurranseutsettes. KrF i Oslo har vært med på denne uthulinga av eldreomsorgen hele veien. Byrådskrakken er så herlig at jeg tror de velger å overse utviklinga, sier Sanden.  

Mer opptatt av Christian Ringnes enn vanlige folk

Nettstedet FriFagbevegelse fortalte i forrige uke om hvordan hjelpepleier Rita Rønning taper 800.000 i pensjon når sykehjemmet hun jobber på konkurranseutsettes. I ettertid har ikke ansvarlig byråd hatt tid til å kommentere utspillet. Sanden mener dette vitner om byrådets dårlige prioriteringsevne.

– De har holdt på med dette siden 2001 – det er hundrevis som taper pensjon på grunn av dagens byråd. De er mer opptatt av at Christian Ringnes må betale noen tusenlapper i eiendomsskatt, enn at vanlige folk taper enorme summer i pensjon, sier Sanden.

LES OGSÅ: Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon

Hva synes du om det?

– Jeg har nesten ikke ord. Jeg har vokst opp med et Høyre som i det minste har vært anstendige og har hatt samvittighet. Det har de forlatt. Jeg vet ikke lenger hvor Høyre er?, spør Sanden.

Hva tenker du dersom Fabian Stang fortsatt er ordfører i Oslo etter 14. september?

– Vi har nesten 20 år med den gjengen der, så de skal ikke få knekke oss. Alt vi står for, vil vi ikke få med han. Men vi skal vinne, vet du, sier Sanden med et lurt smil.

Eldreomsorgen i Oslo har møtt kraftig kritikk i årets valgkamp: